Täydellinen kermavaahto laskiaispulliin?

Leivoimme viime viikonloppuna laskiaispullia, hieman väärään ajankohtaan kylläkin. Olimme tyttären kanssa valinneet viikonlopun harjoituskohteeksi tiikerikakun, mutta meille selvisi, että kohdehenkilö ei pidäkään kuivakakuista, joten vaihdoimme lajia. Itsekään en ole kuivakakkujen fani, pois lukien perunajauho- ja piimäkakku, joten pullat maistuivat myös meille paremmin.

Pullan leipominen on kokeneille leipureille helppo homma, mutta aloittelevalle ei. Olen elämäni aikana leiponut peruspullaa muutaman kerran ja lopputulos on ollut hyvin vaihteleva. Tämän vuoksi suosittelen aloittelevalle leipurille joko laskiaispullaa tai jotakin muuta versiota, missä on voimakas muu maku pullan lisäksi. Tässä on vähän sama efekti kuin uunijäätelössä. Teki laskiaispullan pullaosuuden miten tahansa, on kermavaahto ja mansikkahillo varmasti hyvää ja itse (palaneen tai raa’an) pullan voi tarvittaessa jättää syömättä.

Tällä kertaa onnistuimme aika kivasti (katso ohje Kinuskissan blogista), mutta yleisesti ottaen suurimmat haasteet ovat:

Kohoaminen. Tätä tapahtuu kolmessa vaiheessa: taikina, raaka pulla sekä kypsennys. Tällä kertaa suurin osa kohoamista tapahtui uunissa. Todennäköisesti optimitilanne olisi, että suuri osa kohoamista tapahtuu taikinavaiheessa. Yritän päästä tähän lämmittämällä maidon todella lämpimäksi. Mutta kun sinne lykkää kylmän hiivan, munan ja sokerin, on liemi korkeintaan viileää ja epäilen että tällöin hiiva ei toimi. Jatkossa perehdyn ajan kanssa hiivan ominaisuuksiin (sekä siihen, miten löytää hiiva kaupasta)

 

Kypsyys. Vaikea arvioida. Nyt ohjeessa (Kinuskikissa) luki että kypsyminen on 8-15 minuuttia. Melkoinen haitari. Ja kun laskiaispullat olivat suuria, pidin niitä noin 15 minuuttia ja lopputulos jäi ehkä hieman raa’aksi. Vaikea sanoa päältä, mikä pulla on kypsä.

 

Pohjan palaminen. Oli pulla kypsä tai ei, pohjaa ei kannata polttaa. Teoreettisesti ajatellen, mitä isompi pulla, sitä kauempi paistoaika ja sitä todennäköisempää, että pohja palaa. Tähän otan mielellään vinkkejä paremmilta leipureilta. Itse en keksi muuta keinoa, kuin madaltaa paistolämpötilaa.

Suoritimme taikinan teon ryhmätyönä. Kolmevuotias laittoi jauhoja, isompi vaivasi ja minä johdin toimintaa. Tosi mukavaa puuhaa lasten kanssa ja tietysti taikinan syönti ja oman pullan muotoilu on parasta.

 

Pullien koko paisui uunissa kaksinkertaiseksi, pohja kärähti vain vähän ja kypsyys oli melkein riittävä. Tämä suoritus täydennettiin täydellisellä kermavaahdolla. Ruokalusikallinen sokeria kahteen desiin kermaa ja vatkaus siten, että nurinperin käännettäessä vaahto pysyy juuri ja juuri kipossa.

img_2853

 

Meillä on kotona sopimus, että saan leipoa ja myös siivoan jäljet. Tämän kanssa on ollut haasteita.

img_2846

3 kommenttia artikkeliin ”Täydellinen kermavaahto laskiaispulliin?

  1. Päivitysilmoitus: Bebe-leivokset, suosikkiherkkuni – Isä leipoo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s