Norjalaiskakku vaihtui perusmättöön – lohipiirakka

Ensin oli ajatuksena tehdä ”pannukakkua” Sote-uudistuksen kymmenvuotisen kehitystyön kunniaksi (onneksi väestö vanhenee hitaasti, mikään kiirehän ei asialla ole). Pannari ei nyt maistunut, joten päätin tehdä norjalaishenkistä kakkua Seefeldin mm-kisojen huippumenestyksen kunniaksi.

Tänään kuitenkin Holmenkollenin 50km kisassa Venäjä otti neloisvoiton, joten Norjan hiihtomenestyksen hehkuttaminen alkoi tuntua huonolta idealta. Toinen syy oli, että nähtyään reseptin, vaimoni ystävällisesti suositteli, että leivonta pitää suorittaa yöaikaan. Ja koska ensi viikolla on agendalla sekä pormestarin tapaaminen että mielenkiintoinen Hampurin matka, niin yön käyttäminen nukkumiseen tuntuu järkevältä. Joskus vielä se norjakakkukin syntyy  Haastankin kaikki lukijat kokeilemaan; ohjeet löytyvät täältä. Minulla on pääraaka-aineet jo ostettuna.

IMG_3272

 

Päädyin sitten hyvin käytännönläheiseen leivontaan eli lohipiirakkaan. Huomionarvoista on, että kyseessä oli ensimmäinen suolainen leipomukseni ja myös ensimmäinen joka tuli varsinaisesti tarpeeseen eli iltaruoaksi.

Ehdotin ensin lihapiirakkaa, mutta annoin vaimon valita, joten päädyimme tietysti kalaan, mikä oli itse asiassa hyvä. Kalan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat kuudesosa (lähde: martat) tai kymmenesosa (lähde: ilmasto-opas.fi) siitä, mitä vastaava määrä lihaa päästää. Tämä on merkittävä ero. Luvut ovat tietysti vähän sinnepäin ja näkökulmasta riippuvaisia. Mutta asia on tärkeä, ja teimme siis oikein ilmastoteon. Toisaalta ensi viikon Hampurin lentomatka tuottaa saman verran päästöjä kuin jos söisin 100kg kalaa. Vuodessa lentomatkani (noin 50kpl) päästöt vastaavat suurin piirtein 1000kg lihamäärää. Mikä ei itse asiassa kuitenkaan ole ihan mahdottomasti. Tyypillinen isä syö helposti vuodessa usean Thaimaan edestakaisen lentomatkan verran lihaa.

Sitten asiaan. Resepti otettiin meillakotona.fi sivulta.

Lämminsavulohta 300g, neljä keitettyä munaa, tilliä, kaksi sipulia, 2rkl sitruunamehua ja kaksi raakaa munaa sekä keitettyä riisiä (1dl raakaa) sekoitetaan ja maustetaan pippurilla (laitoin myös suolaa vaikkei reseptissä lukenut). Reseptissä oli lisäksi selkeä virhe. Sipuli maistuu liikaa, joten laita vain yksi tai sitten joku mieto sipulilajike. Munaleikkurin käyttö on meidän pojan suosikkihommaa. Tällä kertaa hän pilkkoi myös kuoret.

IMG_3274

 

Seos laitetaan 500gr voitaikinalevylle, joka on kaulittu uunipellin kokoiseksi. Tai olisi kaulittu, mikäli meillä olisi kaulin. Sain kyllä joululahjaksi kaulimen (kuulit oikein), mutta se vietiin asunnon myyntiesittelyn ajaksi varastoon eikä ole tullut sieltä takaisin. Joten meillä meni kaulitseminen enemmän venyttelyksi ja roikotteluksi eikä siitä tullut ihan pellin kokoista.

Täyte laitetaan toiselle puoliskolle ja käännetään toinen yli. Kannattaa kostutella reunoja että mahdollisuus koossa pysymiseen kasvaa. Sitten uuniin, 225c noin 25-30min.

Valkoiset kiekot ovat vuohenjuustoa. Syötiin semmoisen salaatin kera. Oli kyllä tosi hyvä resepti, kunhan sen sipulin määrän jättää pienemmäksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s