Omenainen vaalipiirakka

Täytyy myöntää, etten ole ollut kovin aktiivinen koulun myyjäisiin osallistuja. Nyt kuitenkin päätin vastata myöntävästi pyyntöön leipoa jotakin kivaa Meilahden alakoulun vaalikahvilaan. Haistoin tilaisuudessa mahdollisuuden mainostaa blogiani sekä mahdollisesti vaikuttaa äänestäjien päätöksiin. Kuten Facebookissa vihjailin, harkitsin värjätä leivonnaisen poliittiseen värimaailmaan. Päädyin kuitenkin neutraaliin omenapiirakkaan, osin siitä syystä ettei oma poliittinen näkemykseni paljastuisi täällä blogissa. Kutsutaan tätä nyt vaikkapa kestävän kehityksen omenapiirakaksi. Omenat ovat italialaisia, mutta resepti on oikein kehityskelpoinen.

Tässä kohtaa oli pitkä tarina suomalaisesta politiikasta. Blogin esilukija sensuroi sen. Parempi niin.

Jäljelle jäi kuitenkin vaaliveikkaukseni:

  • Jytky tulee. Sikäli, että kolme suurinta puoluetta ovat 0,5%-yksikön sisällä ja hallitusta ei saada kasaan kuukausiin.
  • Toinen jytkyveikkaukseni on, että SDP tulee vaaleissa sijalle kolme.
  • Antti Häkkäsestä tulee pääministeri v.2023, jos Kokoomus häviää nyt vaalit. Jos Kokoomus voittaa nyt, se häviää ensi kerralla, eikä Häkkäsestä tule pääministeriä. Se joka nyt voittaa vaalit, saa kovaa kyytiä, kun maailmantalous romahtaa ja suomalaiset samalla ikääntyvät. Ei kannata voittaa.
  • Kristilliset saavat yllättävän paljon ääniä. Sari Essayah on yksi harvoja, joiden ajatuksista saa selvää kakofonisen huutamisen seassa (näin ainakin Ylen torstain vaalitentissä). Lisäksi lienee mahdollista, että kristillisten arvojen nousu on yksi tulevista megatrendeistä.

Sitten piirakkaan 🙂

En ole ennen tehnyt omenapiirakkaa saati mitään pellille tehtävää kahvila-massatuotantoa. Kaivoin siis googlen esiin ja löysinkin sieltä mainiolta vaikuttavan Nelliinan blogin reseptin. Tein 1,5-kertaisen annoksen, jotta päästiin maistamaan itsekin.

Leipomiseen osallistui tällä kertaa koko perhe siitä huolimatta, että osalla porukasta meinasi olla vaikeuksia päästä pois lapsimessuilta, kun oli niin kivaa. Erityisesti osa viihtyi huolestuttavankin hyvin paloauton takapenkin turvavöihin tutustumassa palomiesten kanssa.

Aloitetaan vatkaamalla munat ja sokeri. Tähän lisätään jauhot, leivinjauho, sula voi ja maito ja sekoitellaan. Sitten taikina levitetään leivinpaperille pellille. Helppo homma, kunhan vaahdottaa kunnolla. Sopiva taikinan määrä tuotti hieman päänvaivaa, kun 1,5-kertainen annos piti jakaa pellille sekä uunivuokaan. Mutta ihan hyvin se osui.

Sitten levitetään omenat. Käytin Granny Smithiä, mikä taitaa olla siskoni lempiomena. Ilmeisesti piirakkaomenan on hyvä olla kirpeä/hapokas. Kuoret pois ja lohkoiksi ja levitellään piirakan päälle. Ei ollut mitään käsitystä paljonko niitä pitäisi laittaa. Olisi voinut olla enemmänkin.

Omenoiden päälle ripotellaan reilusti kanelia. Minua olisi auttanut jos olisi määritelty tarkemmin tuo ”reilusti”.

Sitten tehdään tämän reseptin tärkein homma eli kaurapäällyste. Sekoitetaan voisula, kaurahiutaleet, sokeri ja vaniljasokeri tahnaksi joka ripotellaan piirakan päälle ja vähän voi laittaa suuhunkin.

IMG_3615

Uuniin 200c ja 25-35min. Melkoinen aikahaitari. Melkein väittäisin, että 35min on ihan liikaa. Me taidettiin pitää tuo 25min, koska yleensä raaka leivonnainen on parempi kuin kuiva.

Ainakin meidän testiversiosta tuli ihan omenapiirakoiden aatelia. Lähtökohtaisesti omenapiirakka ja vaniljakastike on hyvää oli resepti mikä tahansa, mutta kyllä tämä resepti oli ehkä keskimääräistä parempi. Semmoinen vinkki, että omenaa kannattaa olla reilusti. Me laitettiin varmaan 6 omenaa (reseptissä 4) ja enemmänkin olisi saanut olla.

Mikähän mahtaa olla piirakan palahinta huomenna. Ja valittiinkohan oikea säilytysmenetelmä (jääkaappi)?

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s