Viineri – osa1 – suunnitteluvaihe

Onko mikään parempaa kuin kesällä terassilla kahvin kanssa nautittu mansikkaviineri vaniljakreemillä? Kyllä. Vielä parempaa on syödä itse tehtyä mansikkaviineriä sateisena syyspäivänä lasten kanssa.

Tämä suurenmoinen hetki on tosin vasta tuloillaan. Aloitin aiheeseen tutustumisen alkuviikosta ja varsin nopeasti selvisi, että ylivoimaisesti järkevin tapa viinerien hankintaan on kävellä alakerran Fazerille. Erilaisilla oikomisilla voi itsekin selvitä kohtuullisesti, mutta oikean viineritaikinan, vaniljakreemin ym. tekemisen pelkkä ohjeiden ymmärtäminen on tuottanut päänvaivaa. Leppävaaran Martoilta (jotka muuten ovat Insta-tilini tykkääjiä) homma varmasti sujuu, mutta Isä ei ole Martta. Tästä tuli aasinsiltana mieleen, että sukupuolineutraaliuden myötä Marttojen vastapainoksi voisi perustaa leivontaseura ”Pertit”.

Tilanne kävi niin vakavaksi, että kaivoin kirjahyllystä esiin ”Larousse Gastronomique” kirjan.

IMG_4999

Sain kirjan aikoinaan lahjaksi, ja hieno lahja onkin. Minä en tosin ole montaa kertaa sitä avannut, mutta lahjana ruoanlaittoa harrastavalle se on mitä mainioin. Kyseessä on siis tietosanakirja, jossa on myös reseptejä. Esimerkiksi kohdassa ”Meat” kerrotaan ruhonosista ja esitellään muutama resepti. Käytännössä kirja sisältää suurimman osan maailman ruoka-aineista, ruokalajeista ja keittiövälineistä ja sieltä löytyy myös eri maat tyypillisine ruokineen.

Googletin mitä viineri on englanniksi; vastaus oli Danish Pastry tai pelkkä Danish. Larousse kertoo asiasta näin:

IMG_5003.JPG

Tekstistä käy ilmi, että Danish pastry ei olekaan ihan vastaava kuin suomalainen viineri. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Tanskassa Danish pastryä kutsutaan nimellä Wienerbröd. Wienissä taas niitä kutsutaan nimellä Copenhager. Kun vielä huomioidaan että kaikki Danish Pastryt ovat ilmeisesti samoja kuin Viennoiserie, mutta kaikki Viennoiseriet eivät ole Danish pastryjä, niin ollaan aika syvällä joukko-opin ja logiikan jatkokurssin tasolla. Kirjasta löytyy myös Viennoisserie, mutta jätän sen nyt tässä referoimatta. Käytännön hyötyä suomalaisen viineri valmistukseen ei Larousse Gastronomique tällä kertaa tuonut.

Huomenna aloitan viinerien valmistuksen valmisteluvaiheen. Kaikki ainekset ”kaulintavoita” lukuun ottamatta pitää olla kylmiä. Vuorossa on siis ensiksi jääkaapin täyttö. Ja perjantaina, jos tilanne sen sallii, pidän syyslomapäivän ja täytän koko rappukäytävän ihanalla voisen rapean viinerin tuoksulla.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Viineri – osa1 – suunnitteluvaihe

  1. Päivitysilmoitus: Isä yrittää leipoa viinerin – osa2 – Isä leipoo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s